Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szarvas

2008.12.15

A Szarvasi Arborétum Szarvas város határában a Hármas-Körös legnagyobb Holtága mentén, az ország egyik legszélsőségesebb időjárású területén helyezkedik el. 

Öt fás növénygyűjteményt foglal magába. Ezek közül legidősebb és legértékesebb látogatható gyűjtemény a gróf Bolza Pál (1861-1947) által telepített 42 ha-os Pepi-kert.

Kiemelten országos jelentőségű természetvédelmi terület. Ma a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának keretén belül működik.
A sokéves fejlesztés eredményeként a kert tovább fejlődött, a gyűjteményekben 1600 fa- és cserjefaj, illetve -változat található, ebből 300 a fenyőfélék száma. Ezen túl 250 lágyszárú növényfajt, 211 féle kalapos gombát is fellelhetünk.
A rovarvilág 440 feltárt képviselője található, több mint 120-ra tehető a madárfajok száma, de más állatfajok is (denevérek, kisemlősök) találhatóak a kertben.

Az évek múltával a kert fokozatosan a környezetétől eltérő új élőhellyé vált, mely egyre inkább természet közelivé alakul.
Ma már nem csak közkedvelt kirándulóhely, hanem oktatási, kutatási feladatokat is ellát. Helyet kap itt egyetemi, főiskolai tanszék, agrár felsőoktatási tanüzem, országos fenyő törzsültetvény és génbank.
Jelentős a dísznövény fajtaelőállítás, -termesztés és -értékesítés is.


Nyitvatartás:
egész évben kivétel nélkül minden nap 8 órától szürkületig.

A gyűjteményekben található törzskönyvezett növények alkotják az élő génbankot és az országos központi törzsültetvényt. Ezek adják a faiskola alapanyagát is, ahol a közparkok és magánkertek részére fás dísznövényeket állítanak elő.

A növények a bejárati épület melletti árudánkban megvásárolhatók március 15. és november 15. között hétfő kivételével 9-17 óráig.
Tervezési és ültetési szaktanácsadás külön megrendelés és megegyezés alapján.

Felnőtt belépőjegy: 600 Ft
(Gyerekeknek, diákoknak, nyugdíjasoknak 400 Ft/fő.)
Cím: Szarvas, I. k.k. 9.
Telefon: 66/312-344

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.